Изучувањето на странските јазици на факултетите за туризам во Република Македонија

Metodijeski, Dejan and Golakov, Kostadin (2014) Изучувањето на странските јазици на факултетите за туризам во Република Македонија. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Trud 2014 Filoloski - Volume 5.pdf]
Preview
Text
Trud 2014 Filoloski - Volume 5.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Предмет на овој труд е изучувањето на странските јазици на факултетите за туризам во Република Македонија. Во воведниот дел од трудот се посветува внимание на меѓународниот туризам и неговата поврзаност со познавањето на странски јазици, а исто така објаснет е методолошкиот пристап на истражувањето. Во првиот дел од трудот ќе биде разгледано изучувањето на странските јазици преку застапените предмети во програмите на додипломските студии на факултетите за туризам во нашата земја. Во вториот дел ќе биде направена споредба со изучувањето на странски јазици на избрани факултети во некои од Балканските земји. Во последниот дел од трудот ќе бидат посочени современите тенденции и перспективи на изучувањето на странските јазици и нивното значење за туризмот.

Клучни зборови: меѓународен туризам, странски јазици, факултети за туризам, Република Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 01 Dec 2014 09:00
Last Modified: 01 Dec 2014 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11529

Actions (login required)

View Item View Item