Македонските преводни еквиваленти на глаголите во германскиот јазик што искажуваат психичка состојба

Ivanovska, Biljana and Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut (2014) Македонските преводни еквиваленти на глаголите во германскиот јазик што искажуваат психичка состојба. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5 (5). pp. 137-143. ISSN 1857-7059

[thumbnail of biljana.pdf]
Preview
Text
biljana.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во основата на овој труд се наоѓа идејата да се опишат повратните глаголи што искажуваат психичка состојба во германскиот и македонскиот јазик, таа да се генерализира на сите глаголи што искажуваат психичка состојба, како и да се претстават преводните еквиваленти во македонскиот јазик. На овој начин се поставува темата на оваа работа во поопшти рамки на истражување. Како корпус се користат германски и македонски глаголи(повратни, транзитивни, интранзитивни...)ексцерпирани од пишаниот и говорниот македонски и германски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 28 Nov 2014 14:16
Last Modified: 28 Nov 2014 14:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11502

Actions (login required)

View Item View Item