Теориско промислување на епистоларниот жанр

Denkova, Jovanka and Celik, Mahmut and Ivanovska, Biljana (2014) Теориско промислување на епистоларниот жанр. Годишен зборник 2014 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5 (5). pp. 87-96. ISSN 1857-7059

[thumbnail of jovanka.pdf]
Preview
Text
jovanka.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледува прашањето за епистоларниот жанр во литературата. Најпрвин, се прави обид да се дефинира жанрот, потоа се укажува на неговите карактеристики кои го одделуваат/разликуваат од останатите видови нефикционална проза (автобиографии, мемоари, дневници и сл.), при што се потенцира најважната особина на писмото како книжевен жанр, а тоа е неговата дијалошка природа. Во трудот се презентираат и различните класификации на овој жанр.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: писма, книжевен жанр, испраќач, примач.
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 28 Nov 2014 13:57
Last Modified: 28 Nov 2014 13:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11500

Actions (login required)

View Item View Item