Хистолошки методи и техники, артефакти и дисторзии при ткивно процесуирање

Velickova, Nevenka (2014) Хистолошки методи и техники, артефакти и дисторзии при ткивно процесуирање. In: 42-nd October Meeting of Union of Associations of Medical Laboratory and Sanitary Tecnicians, 02-05 Oct 2014, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of histoloski tehniki.pdf]
Preview
Text
histoloski tehniki.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Vtoro soopstenie Oktomvriski sredbi  2014 PDF.pdf]
Preview
Text
Vtoro soopstenie Oktomvriski sredbi 2014 PDF.pdf

Download (859kB) | Preview

Abstract

Хистолошките методи овозможуваат проучување на ткивата во организмот, даваат јасен приказ и слика за нивното организирање и распоредување. Во медицината, хистолошките методи и техники претставуваат важна квалитатативна и кванитативна алатка за дијаностицирање на одредени патофизиолошки состојби во организмот, затоа што поставеноста и распоредот на одредени клетки и ткива го прикажува и функционирањето на секој орган и на организмот како целина.
Подготовката на хистолошкиот препарат бара серија од чекори, кои почнуваат со земање на примерокот и завршување со поставување на предметното стакло. За време на секој чекор, може да бидат присутни и одредени артефакти (грешки во процесот на подготовка). Обично артефакти што се појавуваат на финалните пресеци се поврзани со методологија, опрема или реагенси коишто се користат во подготовката. Намалената чистота на хемикалиите и реагенсите кои се користат во процесот, несовршенства во изведувањето на методологијата или несоодветна опрема, може да предизвикаат артефакти во крајната подготовка и процесуирање на ткивото.
Неколку чекори од овие процеси можат да ги дисторзираат ткивата со што би се добила слика која може да се разликува од тоа како структурите изгледале кога биле живи.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 27 Nov 2014 11:08
Last Modified: 27 Nov 2014 11:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11440

Actions (login required)

View Item View Item