Епидемиолошки карактеристики на грипот во Р. Македонија

Markovski, Velo and Zdravkovska, Milka and Taleski, Vaso and Shishkova, Dijana and Debreslioska, Angela (2014) Епидемиолошки карактеристики на грипот во Р. Македонија. In: 5-th Congress of Macedonian Microbiologists with International Participation, 28-31 May 2014, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Programa kongres mikrobiolozi Ohrid 2014.docx] Text
Programa kongres mikrobiolozi Ohrid 2014.docx

Download (77kB)
[thumbnail of epidemioloski karakteristiki na grip - Kongres mikrobiologija 2014.pdf]
Preview
Text
epidemioloski karakteristiki na grip - Kongres mikrobiologija 2014.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Грипот е акутна вирусна респираторна болест со значаен морбидитет, сигнификантен морталитет и огромно значење во социоекономскиот живот на човекот.Епидемии се јавуваат на 1,2 или 3 години. Според СЗО епидмеија се прогласува кога има зафаќање на 5-10% од населението. Националните епидемии траат 6-8 недели. Епидемиите завршуваат следниот месец после пикот (врвот) на епидемијата. Во анализираниот период (од 2009) кај нас смртноста е регистрирана кај пациенти кои по возраста не припаѓаат на ризични групи. Од (22) умрени во пандемичната 2009 година 15 се на возраст 15-64 години (не се од ризичните групи, што се разликува со податоците од останатите земји (СЗО, ЦДЦ)сите умрени во 2013 година (6) се на возраст помеѓу 7- 19 години. Останува да се анализира дали овие пациенти биле од ризичните групи.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Velo Markovski
Date Deposited: 15 Dec 2014 11:58
Last Modified: 15 Dec 2014 11:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11420

Actions (login required)

View Item View Item