Хепатитис Б

Markovski, Velo and Zdravkovska, Milka and Taleski, Vaso and Angelovska, Bistra (2014) Хепатитис Б. In: Научен симпозиум: Ризични пациенти, ризични состојби во стоматологијата, 29 March 2014, Stip, R. Makedonija. (Unpublished)

[thumbnail of Hepatitis B - Seminar UGD 2014.pdf]
Preview
Text
Hepatitis B - Seminar UGD 2014.pdf

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of Симпозиум корегирано.pdf]
Preview
Text
Симпозиум корегирано.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Во Р. Македонија вирусниот хепатитис тип Б има инциденца од околу 200 заболени годишно - во последните 10 години се регистрирани 300 недиференцирани хепатити.
Хепатитис Ц за истиот период бележи просек од 72 случаи годишно, а хепатитис А со 500 заболени.
Ризик за пациентите најчесто се медицинските и стоматолошките интервенции со користење на голем број инструменти (пред лабораториски; хируршки,ендоскопски...)
Во стоматологијата (кај нас) се уште се користат инструменти за повеќекратна употреба.Стоматологот прави слободна проценка за крвавата процедура кај предходниот пациент.
Стоматологот смета дека има најдобро дезинфекционо средство (најскапо, или од најдобар производител...)
ХБВ еден од најотпорните на надворешни влијанија
Не го уништува ни едно дезинфекционо средство.
Инфективна доза е многу мала (0,000004мл)
Висока концентрација на вирусот има во крв и серум, а
средна во вагинален секрет, сперма, плунка.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Velo Markovski
Date Deposited: 15 Dec 2014 11:45
Last Modified: 15 Dec 2014 11:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11419

Actions (login required)

View Item View Item