Улогата на медицинската сестра во подготовка, третман и нега на пациент со syndroma Wunderiych

Nikolovska, Lence and Jovancevska, Daniela and Panova, Gordana and Gazepov, Strahil (2014) Улогата на медицинската сестра во подготовка, третман и нега на пациент со syndroma Wunderiych. In: Прва Интернационална конференција на Високите школи и факултети од областа на сестринството, 30-31 May 2014, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of lence.pdf]
Preview
Text
lence.pdf

Download (479kB) | Preview
[thumbnail of УЛОГАТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА ВО ПОДГОТОВКА ТРЕТМАН И НЕГА НА ПАЦИЕНТ СО SYNDROMA WUNDERIYCH.pdf]
Preview
Text
УЛОГАТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА ВО ПОДГОТОВКА ТРЕТМАН И НЕГА НА ПАЦИЕНТ СО SYNDROMA WUNDERIYCH.pdf

Download (588kB) | Preview

Abstract

Претставува комплексно заболување кое вклучува абнормалости на репродуктивните органи во смисол на дупликации на внатрешните органи кои најчесто вклучуваат унилатерална гинатрезија комбинирано со абнормалности на уринарниот систем од кои најчесто се јавува ипсилатерална агенезија на бубрег.Реналната агенезија во Sindromot Wunderiych е хомолатерална,поради што како и во сите случаи на еднострана агенезија не дава симтоматологија.Другиот бубрег компезаторно се наголемува и ги презема сите функции.Кај првите симтоми на заболувањето се појавуваат обично со манарха,тогаш се формира хематоколпос,хематометра,и/или хематосалпинкс кои ги даваат симтомите на овиј синдром..Се појавува болка во дисталниот дел на абдоменот и палпабилна туморозна маса во малата карлица..Потоа се појавува дисменореа која обично е пропратена со предменструални болки,кои обично се појачуваат за време на менструалното крварење.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Borce Janevski
Date Deposited: 21 Nov 2014 15:20
Last Modified: 21 Nov 2014 15:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11395

Actions (login required)

View Item View Item