Етички став кон пациенти со хипертензија

Panova, Gordana and Zdravkova, Vaska and Dzidrova, Violeta and Gazepov, Strahil and Sumanov, Gorgi and Nikolovska, Lence (2014) Етички став кон пациенти со хипертензија. In: First International Conference of Nursing Colleges and Faculties, 30-31 May 2014, Bitola, Macedonia.

[thumbnail of lence.pdf]
Preview
Text
lence.pdf

Download (479kB) | Preview
[thumbnail of ЕТИЧКИ СТАВ КОН ПАЦИЕНТИ СО ХИПЕРТЕНЗИЈА.pdf]
Preview
Text
ЕТИЧКИ СТАВ КОН ПАЦИЕНТИ СО ХИПЕРТЕНЗИЈА.pdf

Download (523kB) | Preview

Abstract

Хипертензијата е основниот проблем во интерната медицина поради повеќе причини, како што се неразјаснетата етиологија и патогенеза на болеста, како и терапијата. И покрај напредокот во поставувањето на дијагнозата и третманот на хипертензијата, нејзиното влијание врз кардиоваскуларното здравје и понатаму е значајно. Големи клинички студии известуваат за зголемување на преваленцата на резистентната и тешката за третирање хипертензија, дефинирана како крвен притисок (КП) кој е над целниот, и покрај медицинскиот третман со три различни антихипертензивни лекови, вклучувајќи и диуретик. Затоа, истражувањата се фокусираат на развој на нови ефективни терапевтски стратегии за подобрување на менаџирањето и контролата на овие состојби.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 21 Nov 2014 15:23
Last Modified: 09 Feb 2015 11:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11393

Actions (login required)

View Item View Item