Интраканална дефинитивна обтурација – техники на гутаперка апликација

Kovacevska, Ivona (2014) Интраканална дефинитивна обтурација – техники на гутаперка апликација. In: Eндодонтска терапија - можност за сочувување на природниот заб, 24 May 2014, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of KANALNO POLNENJE IVONA.pdf]
Preview
Text
KANALNO POLNENJE IVONA.pdf

Download (19MB) | Preview
[thumbnail of flaer skopje 24.05.2014.jpg]
Preview
Image
flaer skopje 24.05.2014.jpg

Download (79kB) | Preview

Abstract

Ендодонтски третираните заби треба да имаат приближен век на опстанок во оралната средина како и виталните заби. Според мнозинството ендодонти, тродимензионалната интраканална херметичка обтурација како терминална фаза на секоја ендодонтска терапија има клучна улога која го детерминира исходот на каналната терапија.
Во предавањето ќе бидат презентирани методологиите и техниките на каналната обтурација, со акцент на современите материјали, но и компаративните можности на постоечките, независно на примарното заболување на пулпата. На што, каде и како во текот на ендодонтската тераписка процедура треба да се обрне внимание е од голема важност за колегите стоматолози со цел да се постигне успешен посттераписки период

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 19 Nov 2014 11:05
Last Modified: 19 Nov 2014 11:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11347

Actions (login required)

View Item View Item