Ризик фактори од ергономски аспект кои предизвикуваат мускулно-скелетни промени кај стоматолозите

Kovacevska, Ivona (2014) Ризик фактори од ергономски аспект кои предизвикуваат мускулно-скелетни промени кај стоматолозите. In: Ризични пациенти, ризични состојби во стоматологијата, 29 March 2014, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Симпозиум Flaer.pdf]
Preview
Text
Симпозиум Flaer.pdf

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of RIZIK MSP.pdf]
Preview
Text
RIZIK MSP.pdf

Download (41MB) | Preview

Abstract

Комбинацијата од неправилното држење, повторувачките движења, механичkата сила, вибрациите и уште многу други фактори поединечно или интегрирано го афектираат мускулно-скелетниот комплекс на докторите по дентална медицина.
Во презентацијата ќе бидат елаборирани ризик факторите и ергономските неправилности кои се реперкуираат со појава на МСП (мускулно скелетни промени)кај денталниот персонал. Исто така ќе стане збор за препораките и можностите да се избегнат или барем минимизираат овие несакани причинители со цел да се подобри работниот век и квалитетот на живот на оваа кспонирана популација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 14 Nov 2014 14:58
Last Modified: 14 Nov 2014 14:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11333

Actions (login required)

View Item View Item