Претприемничка иницијатива, претприемништвото и малите претпријатија во Република Македонија

Magdinceva Sopova, Marija and Ackovska, Marija and Petroska Angelovska, Neda (2014) Претприемничка иницијатива, претприемништвото и малите претпријатија во Република Македонија. In: Општествените Промени во глобалниот свет Прва меѓународна научна конференција, 11-13 Sept 2014, Штип, Република Македонија.

[thumbnail of TRUD STIP-30 09.pdf]
Preview
Text
TRUD STIP-30 09.pdf

Download (418kB) | Preview
[thumbnail of DOC020.pdf]
Preview
Text
DOC020.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Последните години интересот за проучување на претприемништвото се повеќе се зголемува а професијата претприемач се повеќе станува посакувана професија. Претприемништвото и претприемачите се од големо значење за растот на една економија. Суштината на претприемништвото се состои во откривање на поврзаноста помеѓу можностите и иновативноста на поединците-претпреимачи. Претприемништвото претставува процес на искористување на можностите а претприемачите личности кои ги откриваат и создаваат можностите, ги искористуваат и создаваат најразлични аутпути, нови производи или услуги или модифицирање, усовршување на постојните., отварање на нови пазари, користење на нови суровини и сл.
Создавањето на нов успешен бизнис е тешка работа. Секој сака да ја искористи можноста и да профитира од тоа. Секаква идеја за нов производ, услуга, суровина, пазар или производствен процес која може успешно да се продаде претставува можност за претприемачите на малите претпријатија. Основна цел на овој труд е истакнувањето на важноста на претприемничката иницијатива како основа за започнување со мал бизнис како и прикажување на начините преку кои претприемачот може да започне со бизнис.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Marija Magdinceva Sopova
Date Deposited: 05 Dec 2014 15:12
Last Modified: 05 Dec 2014 15:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11330

Actions (login required)

View Item View Item