Турцизмите во македонските презимиња што изразуваат дејност

Leontik, Marija (2013) Турцизмите во македонските презимиња што изразуваат дејност. Прилози, 38 (1-2). ISSN 0350-1914

[thumbnail of 2013-ПРИЛОЗИ-Марија-Леонтиќ.pdf]
Preview
Text
2013-ПРИЛОЗИ-Марија-Леонтиќ.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Апстракт: Турцизмите што се навлезени од 14 до 19 век во македонскиот јазик, освен што се одраз на една нова цивилизација и култура, претставуваат и слика на општествено-политичките, стопанските, културно-просветните и на социјалните околности во Османлиската Империја. Ова може да го проследиме и преку турцизмите во македонските презимиња што изразуваат дејност.
Турцизмите во македонските презимиња што изразуваат дејност можеме да ги поделиме на: презимиња што изразуваат вонстопанска дејност (административно- правна и банкарска, војничка, духовна) и презимиња што изразуваат стопанска дејност (трговска, занаетчиска, земјоделска, услужни и сервисни дејности со сместување и со храна, транспорт). Турцизмите што изразуваат дејност даваат богата панорама пред сè на тогашниот динамичен стопански живот, а воедно останаа и како пишан спомен во презимињата.
Клучни зборови: турцизми, македонски презимиња, дејност.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Leontik
Date Deposited: 12 Nov 2014 13:33
Last Modified: 12 Nov 2014 13:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11309

Actions (login required)

View Item View Item