Деконструкција на постојното

Mladenoski, Ranko (2005) Деконструкција на постојното. ЛИК, „Нова Македонија“, 61 (20431). p. 14. ISSN 0350-4298

[thumbnail of Ranko Mladenoski za Poezija vo dvizenje od Koviloski.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za Poezija vo dvizenje od Koviloski.pdf

Download (9MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува осврт кон поетската збирка со наслов „Поезија во движење“ од авторот Славчо Ковилоски објавена во 2005 година од страна на издавачот „Современост“ во Скопје. Во трудот се врши претставување и елаборирање на суштинските карактеристики на стиховите во оваа збирка на Ковилоски при што се укажува на тоа дека поетот врши деконструкција, но и актуализација на веќе постоечките и добропознатите тематско-мотивски аспекти на стихотворната литература. Во таа смисла, се посочуваат и конкретни примери од поетската збирка „Поезија во движење“ со цел да се илустрира основната теза во трудот за „деконструкцијата на постојното“. На крајот од трудот се заклучува дека основната порака (идеја, интенција на авторот) што произлегува од овие стихови е сите да станеме подобри, односно сите од себе да создадеме едно клонирано „подобро јас“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 04 Nov 2014 12:29
Last Modified: 04 Nov 2014 12:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11239

Actions (login required)

View Item View Item