Деформитети на 'рбетниот столб кај децата и нивна рехабилитација и третман во Општина Штип во период 2010-2012 година

Pleskov, Darko (2014) Деформитети на 'рбетниот столб кај децата и нивна рехабилитација и третман во Општина Штип во период 2010-2012 година. Other thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of TEMA.odt] Text
TEMA.odt

Download (6MB)

Abstract

Исправената положба на човекот е услов за непрекинато одржување на рамнотежа помеѓу паравертебралната мускулатура и центрипеталната сила. За да се одржи исправената положба кај човекот во текот на еволуцијата, се развиле физиолошки кривини гледани во сагитална рамнина: лордоза во вратниот и лумбалниот дел на 'рбетниот столб и кифоза во торакалниот дел на 'рбетниот столб. Додека 'рбетниот столб гледан во фронтална рамнина треба да е рамна вертикална линија. Овие кривини во физиолошка граница се нормална појава, додека нивно зголемување или намалување се смета за патолошко.

Во оваа тема подетелно се обработува и се објаснува кинезитерапевтскиот третман кај деформитети на 'рбетниот столб како и превенција и лечење на дисфункцијата на локомоторниот систем кај млади лица во периодот на раст и развој. Промените на 'рбетниот столб кои водат кон деформитети најчесто се однесуваат на лошото држење на телото, кое не било на време откриено. За да се спречат влошувањата како и за подобрување на лечењето, голема улога има кинезитерапевтската програма на вежби кои се состојат од вежби за загревање, дишење, истегнување, зајакнување и оперативно лекување.

Клучни зборови
кифоза,сколиоза,лордоза,кинезитерапија,вежби,превенција

Item Type: Thesis (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 03 Nov 2014 13:38
Last Modified: 03 Nov 2014 13:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11230

Actions (login required)

View Item View Item