Моделирање на DC/DC конвертори за управување на еднонасочни мотори со компјутерска симулација

Stefanov, Goce and Cingoski, Vlatko and Stefanova, Elena (2014) Моделирање на DC/DC конвертори за управување на еднонасочни мотори со компјутерска симулација. In: Energetika 2014, 16-17 Oct 2014, Struga, Macedonia.

[thumbnail of МОДЕЛИРАЊЕ НА DC - review VC.pdf]
Preview
Text
МОДЕЛИРАЊЕ НА DC - review VC.pdf - Published Version

Download (665kB) | Preview
[thumbnail of trudZemak.PDF]
Preview
Text
trudZemak.PDF

Download (4MB) | Preview

Abstract

Во трудот е дадена методологијата и добиените резултати од компјутерска симулација и анализа на DC/DC конвертоти базирани на IGBT транзистори и применети во управувањето на еднонасочни електромотори. Направена е хармониска анализа на напонот и струјата на влез и излез од конверторот и одредени се хармониските изобличувања, факторот на моќнос и коефициентот на полезно дејство на конверторот. Исто така, дадени се и експерименталните резултати од примената на овој вид конвертори при регулирање на брзината на еднонасочен електромотор. Компјутерските симулации дадени во овој труд реализирани се со програмскиот пакет PowerSim.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Goce Stefanov
Date Deposited: 27 Oct 2014 14:01
Last Modified: 27 Oct 2014 14:01
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11177

Actions (login required)

View Item View Item