Техно-економска анализа за снабдување со електрична енергија на изолирани енергетски потрошувачи со користење на програмски пакет HOMER©

Cingoski, Vlatko and Golubovski, Roman and Dambov, Risto (2014) Техно-економска анализа за снабдување со електрична енергија на изолирани енергетски потрошувачи со користење на програмски пакет HOMER©. In: Energetika - 2014, 16-18 Oct 2014, Struga, Makedonija.

[thumbnail of 2014-6 ENERGETIKA - 2014, ZEMAK, Struga, pp.277-290 - Homer (analiza na izolirani sistemi).pdf]
Preview
Text
2014-6 ENERGETIKA - 2014, ZEMAK, Struga, pp.277-290 - Homer (analiza na izolirani sistemi).pdf

Download (4MB) | Preview
[thumbnail of Zemak - Clanak 2.pdf]
Preview
Text
Zemak - Clanak 2.pdf

Download (560kB) | Preview

Abstract

Користењето на дистрибуираните производители на електрична енергија, пред се засновани на обновливи енергетски ресурси претставува значаен исчекор кон економично и доверливо снабдување со електрична енергија особено за енергетски потрошувачи со скромни потреби и лоцирани подалеку од постоечките дистрибутивни енергетски мрежи, т.н. изолирани енергетски потрошувачи. Овој труд е всушност продолжение и надградба на комплементарниот труд за анализа на техничките можности и методологијата за избор на оптимално техничко решение за снабдување со електрична енергија кај изолирани потрошувачи.
Користејќи го програмски пакет HOMER© направена е анализа на инвестициските и оперативните трошоци за еден конкретен изолиран енергетски потрошувач – викенд куќа која е оддалечена од најблиската дистрибутивна точка повеќе од 9 километри, со користење на неколку потенцијални дистрибуирани производители на енергија. Од добиените резултати може да се заклучи дека програмскиот пакет HOMER© може да се користи за анализа и определување на оптималното решение за снабдување со електрична енергија кај изолирани потрошувачи, преку користење на дистрибуирани производители на електрична енергија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Natural sciences > Physical sciences
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 22 Oct 2014 12:00
Last Modified: 22 Oct 2014 12:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11169

Actions (login required)

View Item View Item