Имплементација на опрема за далечинско управување во трафостаниците во Р. Македонија

Sarac, Vasilija and Minovski, Dragan and Cogelja, Goran (2014) Имплементација на опрема за далечинско управување во трафостаниците во Р. Македонија. In: Меѓународно советување Енергетика 2014, Oct 2014, Struga, Macedonia.

[thumbnail of PROGRAMME  Struga  2014.pdf]
Preview
Text
PROGRAMME Struga 2014.pdf

Download (490kB) | Preview
[thumbnail of Sarac-Minovski-Cogelja-full.pdf]
Preview
Text
Sarac-Minovski-Cogelja-full.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Имплементација на опрема спремна за далечинско управување и поврзување со диспечерскиот центар во Скопје кој работи во рамките на дистрибуција Скопје како и со Националниот диспечерски центар е процес кој континуирано се одвива во последната декада во Р. Македонија. Во трудот ќе бидат претставени примери на две трафостаници Т.С. 400/110 kV Штип и 110/10 kV Драчево кај кои е имплементирана нова опрема за заштита и далечинско управување. Новата опрема е дигитална, микропроцесоркса базирана составена од заштитни релиња, дистрибуирани единици за управување, сервери и соодветна софтвери потребни за далечинско командување на расклопните уреди како и читање и параметрирање на заштитата. Во трудот ќе биде претставено техничкото решение на системите и ќе биде даден краток опис на вградената опрема, нејзините можности и карактеристики.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vasilija Sarac
Date Deposited: 20 Oct 2014 10:53
Last Modified: 20 Oct 2014 10:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11162

Actions (login required)

View Item View Item