Образовните институции и јавната политика

Petrovski, Vlado and Koceva, Daniela (2014) Образовните институции и јавната политика. Савремене тенденције у наставним и ваннаставним активностима на Учитељским (Педагошким) факултетима- тематски зборник. pp. 638-645. ISSN 978-86-6301-011-6

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_Zbornik Savremene tendencije - za autore.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_daniela.jakimova_Desktop_Zbornik Savremene tendencije - za autore.pdf

Download (9MB) | Preview

Abstract

Односите со јавноста за училиштето претставуваат презентација на неговото целокупно работење и функционирање. Комуникацијата со надворешната средина на училиштето му овозможува испраќање и добивање повратни информации, односно воспоставување двонасочен процес на информираност. Моќта на односите со јавноста што училиштето ги воспоставува е во умеењето во вистинско време и на адекватен начин да се активира интересот и вниманието на јавноста за целите, задачите, приоритетите, традицијата и идентитетот што го има истото. Одржувањето на односите со јавноста училиштето го насочуваат да внесува промени во своето функционирање за да стане динамично училиште и да создава имиџ на квалитетна воспитно-образовна институција во која јавноста ќе има доверба. Директорот освен педагошки раководител на училиштето, со своите задолженија на планер, организатор, водач, креатор и анализатор, претставува и ПР на училиштето.
Клучни зборови: Училиште, односи со јавноста, директор, образование, јавна политика.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 20 Oct 2014 09:39
Last Modified: 20 Oct 2014 09:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11142

Actions (login required)

View Item View Item