Велешко-франкофонски осврти

Mladenoski, Ranko (2006) Велешко-франкофонски осврти. Велес, год. X (10). pp. 130-134. ISSN 1409-6412

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Novi sredeni na 08 septemvri SODRZINA_Velesko frankofonski osvrti Ljubisa Stojanovikj Veles_Sredeni stranici PDF_Ranko Mladenoski za velesko frankofonski osvrti Veles.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Novi sredeni na 08 septemvri SODRZINA_Velesko frankofonski osvrti Ljubisa Stojanovikj Veles_Sredeni stranici PDF_Ranko Mladenoski za velesko frankofonski osvrti Veles.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Трудот е осврт (рецензија) за книгата со наслов „Македонски и француско-франкофонски творечки личности – потврда и одраз на едно време“ од авторот Љубиша Стојановиќ, а издаден од „Просветно дело“ од Скопје во 2005 година. Во трудот се нагласува дека, всушност, станува збор за велешки и франкофонски осврти, а не за македонски и француски, затоа што во книгата преовладуваат автори кои потекнуваат од Велес и од држави во кои францускиот јазик е јазик на литературата. Во книгата на Стојановиќ се зборува за делото на повеќе автори, како што се Георги Шоптрајанов, Кирил Ќамилов, Васил Иљоски, Александар Спасов, Георги Сталев, Ирина Бабамова, Жак Превер, Виктор Иго, Артур Рембо, Шарл Бодлер, Пол Верлен, Проспер Мериме, Ги Гофет, Андре Руа, Аниз Колц и многу други. Во заклучокот од овој осврт се потенцира дека книгата „Македонски и француско-франкофонски творечки личности – потврда и одраз на едно време“ од Љубиша Стојановиќ е значајна најмалку по две нешта: прво, во неа се зборува за автори кои се значајни како за македонската така и за француската култура; второ, со оваа книга се унапредува соработката и се продлабочуваат врските меѓу двете културни подрачја кои му припаѓаат на глобалниот европски културен ареал.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 16 Oct 2014 10:05
Last Modified: 16 Oct 2014 10:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11139

Actions (login required)

View Item View Item