Потрага за свежим поетским дискурсом

Mladenoski, Ranko (2006) Потрага за свежим поетским дискурсом. Градина, 42 (12). pp. 152-155. ISSN 0436-2616

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Novi sredeni na 08 septemvri SODRZINA_Potraga za svezim poetskim diskursom Gradina Nis_PDF sredeni tri fajla_Ranko Mladenoski makedonska poezija Gradina Nis.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Novi sredeni na 08 septemvri SODRZINA_Potraga za svezim poetskim diskursom Gradina Nis_PDF sredeni tri fajla_Ranko Mladenoski makedonska poezija Gradina Nis.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува преглед на базните естетски карактеристики на македонската поезија што се создаваше во последните три децении од 20 и во првите години од 21 век. Всушност, текстот е преведена верзија на српски јазик од предговорот кон изборот од најновата македонска лирика во книгата „Големиот скок“ (2003), што беше објавен во списанието „Градина“ од Ниш во број целосно посветен на македонската литература. Во трудот се назначуваат основните проблеми и потешкотии во класификацијата на македонската поетска продукција како и нефункционалноста на генерациската поделба во новата македонска поезија. Тука се инсистира на симбиоза на дијахронискиот и синхронискиот метод при обидите да се изврши одредена систематизација на македонскиот стих во и по седумдесеттите години на 20 век. Притоа, се инсистира на изолирање на доминантните особености на поезијата што се класифицира со забелешката дека секогаш остануваат бројни специфични (индивидуални) особини на поетиката на секој поет што во никој случај не може да се подведат на какви било групирања и класификации. Затоа во трудот се наведуваат само доминантните особини на овој дел од македонската поезија, а тоа се: препрочитување на кодот на традицијата; метонимискиот код како доминанта; деконструкција, наративизација, депоетизација; актуелизација на материјалот на песната, односно на означителот – асемантизам; интертекстуалност итн. На ваков начин во трудот се нуди една панорамска слика за македонската поезија од 70-тите години на 20 и од почетокот на 21 век.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 15 Oct 2014 13:26
Last Modified: 15 Oct 2014 13:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11138

Actions (login required)

View Item View Item