Договор за дар во македонското право

Ampovska, Marija (2013) Договор за дар во македонското право. Годишен зборник на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип (2011/12), 3. ISSN 1857-8713

[thumbnail of Zbornik praven fakultet godina 3.pdf]
Preview
Text
Zbornik praven fakultet godina 3.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд предмет на разгледување и истражување е
еден институт на договорното право, поточно договорот за дар. Трудот
се обидува да даде една што е можно покомплетна правна слика за
овој институт, истражувајќи ги облигационо-правните аспекти на овој
институт, како преку законската регулатива, така и преку теоретските
излагања, а од друга страна и преку испреплетувањата на овој институт
со одредени стварно-правни и наследно-правни институти. Исто така, во
трудот се прикажува и даночно-правниот аспект на договорот за дар, како
и влијанието на паулијанската тужба врз судбината на договорот за дар.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 09 Oct 2014 09:00
Last Modified: 09 Oct 2014 09:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11094

Actions (login required)

View Item View Item