Нормативните инструменти на концептот на нормативна моќ на Еворпската унија кон украинската криза

Nikodinovska Krstevska, Ana (2014) Нормативните инструменти на концептот на нормативна моќ на Еворпската унија кон украинската криза. Списание на научни трудови Петта меѓународна конференција „Меѓународен дијалог: Исток – Запад“ (Култура, Славјанство и Економија), 1 (5). pp. 77-79. ISSN 1857 - 9299

[thumbnail of spisanie od megunarodna naucna konferencija vo sv.nikole.pdf]
Preview
Text
spisanie od megunarodna naucna konferencija vo sv.nikole.pdf - Published Version

Download (5MB) | Preview

Abstract

Концептот на нормативна моќ на Европската унија, според кој Европската унија е претставена како нормативна сила способна да ги обликува и да ги менува концепциите на „она што се смета за нормално“ во меѓународните односи, е сочинет од четири елементи, со кои Унијата ги шири своите норми и вредности, и тоа: нормативен идентитет, нормативни цели, нормативни инструменти и нормативно влијание. Во светлина на скорешните настани кои го засегнаа источно-европското соседство, во овој труд се разгледува примената на нормативните инструменти на Европската унија во однос на украинската криза.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 08 Oct 2014 13:11
Last Modified: 12 Mar 2015 13:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11086

Actions (login required)

View Item View Item