Промените во супервизијата во банкарската индустрија под влијанието на Базел I и Базел II спогодбата (дел четири)

Temelkov, Zoran (2006) Промените во супервизијата во банкарската индустрија под влијанието на Базел I и Базел II спогодбата (дел четири). Списание „Економија и бизнис” (101). pp. 13-14. ISSN 1409-6781

[thumbnail of Bazelski standardi br. 101 (cetvrti del).pdf]
Preview
Text
Bazelski standardi br. 101 (cetvrti del).pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Интернационалните Базелски Стандарди за прв пат се јавуваат како супервизорски стандарди во доцните осумдесетти. Во наредните години овие стандарди се користат како основа за споредба од страна на супервизорските агенции и останати институции во банкарскиот сектор. Базелските стандарди ја воспоставуваат основата за капиталната адекватност и минималните капитални барања врз основа на ризични пондери кои се назначуваат за средства од различна ризична класа.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Zoran Temelkov
Date Deposited: 29 Sep 2014 09:20
Last Modified: 29 Sep 2014 09:20
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11021

Actions (login required)

View Item View Item