Полнозначност во едноставноста

Mladenoski, Ranko (2006) Полнозначност во едноставноста. Современост, 54 (3). pp. 147-150. ISSN 0038-5972

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium septemvri 2014 vrateni za sodzina finalni pet_Jas od Elena Prendzova Sovremenost sredeno so sodrzina i drugi str_Ranko Mladenoski za Jas od Prendzova.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Tekstovi za repozitorium septemvri 2014 vrateni za sodzina finalni pet_Jas od Elena Prendzova Sovremenost sredeno so sodrzina i drugi str_Ranko Mladenoski za Jas od Prendzova.pdf

Download (8MB) | Preview

Abstract

Овој труд претставува рецензија (осврт) за дебитантската поетска збирка на Елена Пренџова со едноставен наслов „Јас“ издадена од „Современост“ во Скопје во 2006 година. Во освртот се набележуваат најсуштинските книжевно-естетски особености на оваа збирка при што се нагласува дека целата стихозбирка може да се детерминира како „љубовна приказна“ структурирана во три глобални сегменти: барана љубов, остварена љубов, загубена љубов. Во текстот се посочуваат основните елементи што доминираат во секој од наведените сегменти со тоа што се нудат и бројни фрагменти од песните како илустрација за поставените тези за значењето на овие стихови. Во заклучокот од трудот се потенцира дека зад едноставниот поетски израз во збирката „Јас“ од Елена Пренџова се затскрива една мошне сложена семантичка структура и дека тоа, од своја страна, значи оти со оваа поетска збирка младата авторка Пренџова покажува дека го поседува оној поетски импулс како прородна, односно како божја дарба.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 09 Sep 2014 09:45
Last Modified: 09 Sep 2014 09:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10915

Actions (login required)

View Item View Item