Аутизмот во светот и кај нас

Zdravkovska, Milka (2014) Аутизмот во светот и кај нас. Medicus, 9 (19). pp. 8-9. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Medikus - 2014,Stip.pdf]
Preview
Text
Medikus - 2014,Stip.pdf

Download (545kB) | Preview
[thumbnail of АУТИЗМОТ ВО СВЕТОТ И КАЈ НАС.pdf]
Preview
Text
АУТИЗМОТ ВО СВЕТОТ И КАЈ НАС.pdf

Download (205kB) | Preview

Abstract

Аутизмот и аутистичниот спектар на нарушувања претставуваат релативно нова содржина во епидемиологијата на незаразните заболувања. За аутистичните пречки во контактите свои сознанија реферира Kanner L. во 1943 година (1), но неофицијално, епидемиолошките студии започнуваат со Lotter V. кон средината на шеесетите години во Англија (2, 3, 4). До денес, аутизмот во светот е сеуште на ниво на утврдување на стапките на инциденца и преваленца, со исклучок на мал број – воглавно високоразвиени земји, каде се спроведени епидемиолошки студии за етиологијата, категорискиот дијагностички пристап и дескрипција на заболените според одредени демографски и клинички варијабли од интерес. Овие студии се варијабилни во однос на применетата методологија на работа, големината на примерокот, дијагностичките критериуми, како и терминологијата за модалитетите на аутизмот и аутистичниот спектар на нарушувања, при што компарирањето на резултатите е дискутабилно.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Milka Zdravkovska
Date Deposited: 09 Sep 2014 11:38
Last Modified: 09 Sep 2014 11:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10898

Actions (login required)

View Item View Item