Претставка против измените на Законот за работните односи (2009) и касаторна Одлука на Уставниот суд на РМ

Apasiev, Dimitar (2013) Претставка против измените на Законот за работните односи (2009) и касаторна Одлука на Уставниот суд на РМ. [Dataset]

[thumbnail of 60.))) Pretstavkata i Odlukata 5.pdf]
Preview
Text
60.))) Pretstavkata i Odlukata 5.pdf

Download (224kB) | Preview

Abstract

Целта на оваа граѓанска иницијатива, која беше поднесена од страна на две граѓански организации (ДСП „ЛЕНКА“ и Асоцијацијата „Магна Карта“), како и од страна на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници - беше да се поведе постапка за оценување на уставноста на чл. 213-в, ст.2, ал.2 и ст.3-4 од ЗИД на Законот за работните односи, воведен со неговата четврта новела кој се однесува на одредбите посветени на синдикалната репрезентативност. Уставниот суд на РМ со свое решение поведе постапка и по неколку месечно постапување делумно ја усвои поднесената претставка и со своја одлука го укина чл. 213-в, ст.3 како спротивен на начелото на владеење на правото.

Item Type: Dataset
Additional Information: У. бр. 62/2013-0-0
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 09 Sep 2014 10:21
Last Modified: 09 Sep 2014 10:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10890

Actions (login required)

View Item View Item