Значењето на туризмот во економската активност на Македонија

Petrevska, Biljana (2010) Значењето на туризмот во економската активност на Македонија. Зборник на трудови на МИТ Универзитет – Скопје, 1 (1). pp. 249-258. ISSN 978-608-4589-00-6

[thumbnail of Значењето на туризмот во економската активност на Македонија.pdf] Text
Значењето на туризмот во економската активност на Македонија.pdf

Download (150kB)

Abstract

Трудот прави обид за спроведување сеопфатна анализа на директните економски ефекти на туризмот, со цел да се согледа, и до некаде, да се квантифицира економската корист од туризмот во Македонија. Во таа насока, најнапред е анализиран придонесот на туризмот во вкупната економска
активност изразен преку БДП создаден во хотелскиот и ресторантскиот сектор. Потоа, следи анализа на вработените во туризмот и можноста за генерирање нови работни места. Значењето на туризмот во економската активност е заокружено со анализа на платниот биланс, поконкретно на нето
приливите од туристички услуги.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: туризам, платен биланс, вработеност, БДП, Македонија
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 18 Nov 2012 21:17
Last Modified: 18 Nov 2012 21:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1078

Actions (login required)

View Item View Item