Стихови за македонските делби

Mladenoski, Ranko (2005) Стихови за македонските делби. ЛИК, „Нова Македонија“, г. 61 (20616). p. 9. ISSN 0350-4298

[thumbnail of Ranko Mladenoski za Juznobol od Altiev.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za Juznobol od Altiev.pdf

Download (5MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува рецензија (осврт) кон стихозбирката со наслов „Јужнобол“ од Никола Алтиев објавена во 2005 година од издавачот „Современост“ во Скопје. Рецензијата е објавена во ЛИК, прилог за литература и култура во весникот „Нова Македонија“ во октомври 2005 година. Во трудот се нагласува дека збирката „Јужнобол“ на Алтиев е структурирана од милениумските наслаги на македонската историја и традиција и дека во стиховите доминира болката по распарчената татковина, по Белото Море и по сите делови откинати од единственото македонско ткиво. Континуитетот во македонската историја во оваа стихозбирка Алтиев го идентификува со четворица Македонци кои голем дел себеси вплотиле во идентитетот на името Македонија, а тоа се Александар Македонски, цар Самоил, Гоце Делчев и Методија Андонов Ченто. Во заклучокот од овој осврт се потенцира дека збирката „Јужнобол“ на Алтиев претставува искажан револт против оние што не го признаваат и не го почитуваат националниот идентитет на Македонците со сите негови елементи – историја, традиција, јазик, литература, култура итн.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 29 Aug 2014 09:11
Last Modified: 29 Aug 2014 09:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10778

Actions (login required)

View Item View Item