Методи за типизација на HPV вирусот и значење при дијагностицирањето на цервикален карцином

Arsova, Slagjana and Gjorgjeska, Biljana and Petkovska, Sofija (2014) Методи за типизација на HPV вирусот и значење при дијагностицирањето на цервикален карцином. Фармацевтски информатор (38). ISSN 1409 - 8784

[thumbnail of Труд за фармацевтски информатор_Арсова Ѓорѓеска Петковска.pdf]
Preview
Text
Труд за фармацевтски информатор_Арсова Ѓорѓеска Петковска.pdf

Download (166kB) | Preview
[thumbnail of DOC003.pdf]
Preview
Text
DOC003.pdf

Download (411kB) | Preview
[thumbnail of DOC004.pdf]
Preview
Text
DOC004.pdf

Download (115kB) | Preview

Abstract

Хуманиот папилома вирус (HPV) е вирус од семејството папилома. Молекуларните дијагностички методи овозможуваат идентификација на многу високоризични типови на HPV, со цел подобра дијагноза и третман на пациентките.
Анализата на резултатите на примероците земени од пациентки на возраст под 45 години на Клиниката за Гинекологија и акушерство во Скопје во период од пет години покажува дека HPV 16 е генотип кој најчесто се јавува. Високата застапеност на HPV вирусот во Македонија како и високата инциденца на цервикалниот карцином укажува на фактот дека е потребно да се преземат мерки за намалување на HPV инфецијата и смртноста од цервикалниот карцином. HPV анализата е потребно да се вклучи како примарна скрининг метода и како додаток на цитолошката анализа.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Gorgeska
Date Deposited: 21 Aug 2014 12:52
Last Modified: 21 Aug 2014 12:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10696

Actions (login required)

View Item View Item