Времето е мускул

Kamceva, Gordana (2014) Времето е мускул. Интернисти, 7 (32).

[thumbnail of Vremeto e muskul.pdf]
Preview
Text
Vremeto e muskul.pdf

Download (21MB) | Preview

Abstract

Еден третман не е решение кај сите: зависи од времето.
Според препораките на Европското кардиолошко здружение1, дијагнозата и третманот на СТЕМИ може да се подели на четири фази:
1.Прв контакт со лекар и ургентен третман/тријажа на пациентите
2.Прехоспитален и ран хоспитален третман (иницијација на активна реперфузиона терапија - фармаколошка или механичка)
3.Понатамошен хоспитален третман што се однесува на компликациите и нивните последици
4.Иницијација на мерки за секундарна превенција пред испис од болница
Брзиот транспорт и дијагностицирањето, како и брзиот третман со ПКИ е основен предуслов за зачувување на срцевиот мускул во тек на СТЕМИ. Времето е мускул.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Kamceva
Date Deposited: 18 Aug 2014 12:36
Last Modified: 18 Aug 2014 12:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10622

Actions (login required)

View Item View Item