Методологија за мониторинг на емисија на неоргански цврсти честички во воздухот од депонија за отпад

Paneva, Elena and Mirakovski, Dejan and Krstev, Boris and Basovski, Goran (2014) Методологија за мониторинг на емисија на неоргански цврсти честички во воздухот од депонија за отпад. Natural Resources and Technologies, 7 (7). pp. 21-30. ISSN 185-6966

[thumbnail of 834-1309-1-PB.pdf]
Preview
Text
834-1309-1-PB.pdf

Download (971kB) | Preview

Abstract

Во овој труд е разработена една применлива методологија за
мониторинг на емисија на неоргански цврсти честички во воздухот околу
депонија за отпад. Врз основа на спроведеното истражување е утврдена
зависност на емисиите на неоргански цврсти честици околу депонија
за отпад, од моменталните временски услови. Со тоа е истражена и
можноста за примена на ефикасни и прецизни краткорочни програми со
современа мерна опрема, според претходно изготвени план и стратегија
што ги задоволуваат европските трендови, едноставни и економични, со
цел да се добијат валидни резултати и да се обезбеди поголема заштита на
животната средина.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Boris Krstev
Date Deposited: 11 Aug 2014 11:02
Last Modified: 11 Aug 2014 11:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10559

Actions (login required)

View Item View Item