Превенција на цервикален карцином - типизација на HPV вирусот со молекуларни методи

Arsova, Slagjana and Gjorgjeska, Biljana and Petkovska, Sofija (2014) Превенција на цервикален карцином - типизација на HPV вирусот со молекуларни методи. In: Прва Интернационална конференција на Високите школи и факултети од областа на сестринството, 30-31 May 2014, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of Труд-Превенција на цервикален карцином-Арсова Ѓорѓеска Петковска.pdf]
Preview
Text
Труд-Превенција на цервикален карцином-Арсова Ѓорѓеска Петковска.pdf

Download (332kB) | Preview

Abstract

Хуманиот папилома вирус (HPV) е вирус од семејството папилома. HPV инфекцијата главно се дијагностицира со молекуларни методи. Молекуларните дијагностички методи овозможуваат идентификација на многу високоризични типови на HPV, со цел за подобра дијагноза и третман на пациентките.
Овој труд е изработен на Клиниката за Гинекологија и акушерство во Скопје, во Лабораторијата за молекуларна биологија. Во испитувањето се опфатени вкупно 14.229 примероци во период од пет години, од 2008. до 2012.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Gorgeska
Date Deposited: 10 Jul 2014 14:03
Last Modified: 10 Jul 2014 14:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10489

Actions (login required)

View Item View Item