Родољубив и носталгичен поетски дискурс

Mladenoski, Ranko (2007) Родољубив и носталгичен поетски дискурс. In: Незаборавени. Агенција за иселеништво на Република Македонија; Друштво на писатели „Браќа Миладиновци“, Торонто (Канада), Скопје, pp. 82-85. ISBN 978-9989-2777-1-9

[thumbnail of Ranko Mladenoski pogovor vo Nezaboraveni.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski pogovor vo Nezaboraveni.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува поговор во книгата со наслов „Незаборавени“ што е поетска збирка од членовите на Друштвото на писатели „Браќа Миладиновци“ од Торонто (Канада). Членовите на оваа македонска поетска асоцијација во дијаспората им ја посветуваат книгата на „паднатите патриоти во одбрана на Македонија од војната во 2001 година“. Во трудот се нагласуваат најосновните естетски вредности на стиховите од оваа книга во која со свои песни се претставуваат вкупно 25 поети од Друштвото на писатели „Браќа Миладиновци“: Герман Алабашовски, Стево Лазаров Букчев, Борис Видиновски, Рада Видиновска, Благица Дафовска, Драгица Димовска, Мицко Димовски, Перса Гиневска, Петар Гиневски, Спасо Јовчевски, Марија Зајакова, Алексо Лозановски, Неда Лозановска, Страхил Александар Наумов, Коле Петковски, Вера Вржовска–Петревска, Стево Плаков - Стив Плиакас, Димитар Цонев, Донаа Скендов - Scotland (Стојанка Скендов), д-р Круме Старковски, Стефан Стерјовски, Катина Стојковска, Лена Талевска (Хелен Таскас), Edward Spero Thomson и Слободан Петрески. Во заклучокот од овој поговор се потенцира дека поетите од „Браќа Миладиновци“ од Торонто со стиховите од „Незаборавени“ покажуваат и докажуваат дека татковината и мајчиниот јазик засекогаш остануваат врежани во свеста на човекот независно од тоа каде се наоѓа тој и колку е далеку од својот куќен праг.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 07 Jul 2014 12:39
Last Modified: 07 Jul 2014 12:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10435

Actions (login required)

View Item View Item