Немерлива љубов кон Македонија

Mladenoski, Ranko (2007) Немерлива љубов кон Македонија. Библиотечен спектар (39). pp. 45-47. ISSN 1409-8350

[thumbnail of Ranko Mladenoski za Vozbuda po zborot.pdf]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za Vozbuda po zborot.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Овој труд е осврт (рецензија) за книгата со наслов „Возбуда по зборот“ од Васил Тоциновски објавена во 2000 година, а како издавач се јавува Институтот за македонска литература во Скопје. Во трудот се укажува на фактот дека оваа книга на Тоциновски е исполнета со текстови што се однесуваат на дејноста на Македонскиот литературен кружок од 1938 до 1941 година во Софија. Всушност, авторот на книгата зборува за членовите на оваа македонска книжевна асоцијација при што се нудат биографските податоци за нив, но и нивното книжевно дело. Ваквиот преглед на ова поглавје од македонската култура е извршен во 16 текстови што се наоѓаат меѓу кориците на „Возбуда по зборот“. Во нив Тоциновски зборува за Никола Јонков Вапцаров, Михаил Сматракалев (односно Ангел Жаров), Антон Попов, Антон Великов, Иван Керезиев и други. Во заклучокот на овој труд се наведува дека книгата „Возбуда по зборот“ од Тоциновски претставува еден вид монографија за Македонскиот литературен кружок во Софија и дека во неа сублимирано се презентираат активностите на неговите членови чија литература, како што вели Вапцаров, не е ништо друго туку немерлива љубов кон Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 04 Jul 2014 11:22
Last Modified: 04 Jul 2014 11:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10434

Actions (login required)

View Item View Item