Потрошња енергије, економски развој и цене: доказ са временске серие за CESEE земље

Josheski, Dushko and Magdinceva Sopova, Marija and Sovreski, Zlatko (2014) Потрошња енергије, економски развој и цене: доказ са временске серие за CESEE земље. Odrzlivi razvoj grada Pozarevca i energetskog kompleksa Kostolac - Zbornik Radova, 2014. pp. 96-105. ISSN 978-86-912929-3-7

[thumbnail of Trud 3 -Sovre- Kostolac 2014-Paper for energy efficiency (final)-3.pdf]
Preview
Text
Trud 3 -Sovre- Kostolac 2014-Paper for energy efficiency (final)-3.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се проценува причинско-последична врска помеѓу потрошувачката на енергија и приход за Албанија, Босна и Херцеговина, Србија и Македонија (CESEE - Централна, Источна и Југоисточна Европа ), со користење коинтеграциски и техники за моделирање на корекција на отстапувањата од еквилибриум. Резултатите укажуваат на тоа дека потрошувачката на енергија, приходите и цените се коинтегрирани од втор ред, освен за Албанија, каде што постои само еден коинтеграциски сооднос. Во механизмот на корекција на отстапувањето на долг рок резултатите покажуваат дека за одредени земји во коинтеграциската равенка само инфлацијата влегува значително статистички сигнификантно. На краток рок исто така, само инфлација се чини дека влијае врз потрошувачката на енергија, додека на потрошувачката на енергија се чини дека влијае на приходот на краток рок, но само во Албанија. Оваа студија го поддржува ставот дека односите на потрошувачката на енергија и приходите се неутрални. Ова значи дека во овие земји постои простор за мерки за зачувување на енергијата без сериозни последици за нивниот економски раст.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dusko Josevski
Date Deposited: 07 Jul 2014 11:48
Last Modified: 09 Jul 2014 13:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10417

Actions (login required)

View Item View Item