Можности за физикална кинезитерапија и балнеологија кај пациенти со болен лумбален синдром и нивно лекување

Atanasova, Silvana (2013) Можности за физикална кинезитерапија и балнеологија кај пациенти со болен лумбален синдром и нивно лекување. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_УНИВЕРЗИТЕТ %281%29.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_УНИВЕРЗИТЕТ %281%29.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Во оваа дипломска работа сакаме да укажеме на комплексноста на глобалниот лумбосакрален болен синдром, како еден од најчестите синдроми на денешницата.
Освен стручниот аспект во однос на дијагностиката, лекувањето и рехабилитацијата со различни видови на физиотерапија на лумбосакралниот болен синдром во оваа дипломска ќе дадеме посебен акцент на терапевтските вредности на природно минералната бања, Бања Банско, со сите можности која таа ги нуди.
Наведениот труд нуди едноставен преглед на причините поврзани со овој здравствен проблем, од анатомски, патофизиолошки, дијагностички и терапевски, па се до физикалните терапии кои се користат за рехабилитација.
Посебен акцент има ставено на кинезитерапија, како централна дисциплина во физикалната медицина и рехебилитацијата, но не се запоставени ни основните видови на физиотерапија.
Освен кинезитерапијата е даден преглед и на сите физикални методи кои денеска се користат во Бања Банско- Струмица
Во последното поглавје се статистичките податоци од Бања Банско за пациентите кои се лекувале или рехабилитирале во текот на цела година.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: ’Рбетен столб, Дијагностика, Бања.
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 01 Jul 2014 12:57
Last Modified: 04 Aug 2015 09:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10316

Actions (login required)

View Item View Item