Рехабилитација на пациенти со смрзнато рамо

Antovski, Martin (2013) Рехабилитација на пациенти со смрзнато рамо. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Specijalisticki trud - Martin Antovski.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Specijalisticki trud - Martin Antovski.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој специјалистички труд сакавме да ги објасниме факторите, влијанијата и патолошките промени во рамениот појас коишто можат да го доведат рамото до состојба таканаречена “смрзнато рамо”.
Освен дадените запознати дијагнози, општо прифатените рехабилитации и лечења, во трудот се дадени и други методи и можности коишто се користени во третирање на оваа проблематика со квалитетни резултати.
Опишана е целата анатомија на рамото и рамениот комплекс, патофизиолошките влијанија, дијагностицирањето и тестовите со кои се одредува степенот на можните движења и блокади, рехабилитацијата и нови методи користени во нашето истражување.
Целта ни беше да нагласиме дека навремено преземената мерка е многу значајна како и улогата на криотерапија во почетната(акутна) фаза, користењето на ПИР и кинезиотејпинг со комбинација на класичната физикална терапија како метод кој дава поголем резултат кај оваа состојба на рамото.
смрзнато рамо, рехабилитација, физикална терапија, кинезитерапија, ПИР, рамен комплекс.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: смрзнато рамо, рехабилитација, физикална терапија, кинезитерапија, ПИР, рамен комплекс.
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 01 Jul 2014 12:52
Last Modified: 01 Jul 2014 12:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10312

Actions (login required)

View Item View Item