Пресметка на електро-механичките и работните карактеристики на еднофазен асинхрон мотор со засечени полови со помош на методот на симетрични компоненти

Sarac, Vasilija (2001) Пресметка на електро-механичките и работните карактеристики на еднофазен асинхрон мотор со засечени полови со помош на методот на симетрични компоненти. In: Interantional Scientific conference on Energy and Information Systems and Technologies-EIST 2001.

[thumbnail of Programa.pdf]
Preview
Text
Programa.pdf

Download (295kB) | Preview
[thumbnail of Trud.pdf]
Preview
Text
Trud.pdf

Download (347kB) | Preview

Abstract

во овој труд ќе биде анализиран асинхрон мотор со засечени полови со помош на методот на симетрични компоненти. Резултатите добиени од анализата на моторот со помош на еквивалентните струјни кола и симетричните компоненти на двофазниот систем ќе бидат споредени со експериментални резултати. Развојот на автоматиката, роботиката и компјутерската техника допринесе кон развојот на широка лепеза на специјални микромотори кои имат широка апликација и се интересни за истражување. Еде од нив е еднофазниот асинхрон мотор со засечени полови кој има широка примена во голем број на домашни апарати

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vasilija Sarac
Date Deposited: 30 Jun 2014 07:25
Last Modified: 30 Jun 2014 07:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10259

Actions (login required)

View Item View Item