Arbo-вирусни (сезонски) менинго енцефалитиси

Kamceva, Gordana (2014) Arbo-вирусни (сезонски) менинго енцефалитиси. Medicus, informativen glasnik na javnoto zdravstvo - Stip, 9 (20).

[thumbnail of medicus 3.jpg]
Preview
Image
medicus 3.jpg

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of medicus 3.pdf]
Preview
Text
medicus 3.pdf

Download (14MB) | Preview

Abstract

ARBO вирози се заболувања предизвикани од голема група термолабилни RNK вируси. Тоа се ARBO вируси кои меѓу рбетниците, вкличително и човекот најчесто се пренесуваат со каснување од комарци и крлежи. Птиците, некои домашни животни и шумски глодари се природните домаќини и извори на вирусите од кои се инфицираат векторите: комарци и крлежи. Тие како резорвоари на инфекцијата ги пренесуваат вирусите на човекот. ARBO вирусите се раширени низ целиот свет, но нивната сезонска дистрибуција зависи од раширеноста на докаќинот и векторите.
Попвеќето од инфекциите од овие вируси се асимптоматски или се манифестираат како лесни, неспецифични, краткотрајни фебрилни состојби. Но, дел од вирусите покажуваат изразит хепато, васкуло и неуротропизам и манифестираат тешки клинички синдроми на нервниот систем, акутни фебрилни заболувања и хеморагични трески. Во оваа група на болести посебно место завземаат аденовирусните сезонски менингоенцефалити.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Kamceva
Date Deposited: 27 Jun 2014 14:16
Last Modified: 27 Jun 2014 14:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10255

Actions (login required)

View Item View Item