Пребарување информации во ЕРП системи: АртАИИС студија на случај

Gicev, Gorgi and Panevska, Ana and Atanasova, Ivana and Zdravev, Zoran and Martinovska, Cveta and Pehcevski, Jovan (2014) Пребарување информации во ЕРП системи: АртАИИС студија на случај. Yearbook, Faculty of computer sciences, Goce Delcev University, Stip, 2 (2). pp. 53-64. ISSN 1857-8691

[thumbnail of 777-1336-1-PB.pdf]
Preview
Text
777-1336-1-PB.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во процесот на раководење и водење на една компанија, богатството
информации со кои располага компанијата, а кои укажуваат на нејзиното
функционирање и развој и кои се употребуваат за подобрување на целосниот тек на
работа, е од голема важност да биде постојано на допир и пристап до оној кому му е
потребно. ЕРП системите кои денес претставуваат јадрото на информации на
бизнисот на една компанија сѐ повеќе наоѓаат место во истражувачките кругови
поради потребите за нивно подобрување и редефинирање на функционалниот
аспект на достапност на податоците во системот.
Во овој труд е прикажана практична имплементација на пребарувачка
машина за постоечки ЕРП систем наречен АртАИИС. Решението се обидува да
воведе една нова насока во пребарувањето податоци во ЕРП системот АртАИИС,
имено текст базирано пребарување, кое овозможува искористување на богатството
на информации во компанискиот информациски систем, како за редовни така и за
нередовни и необучени корисници за увид, бизнис аналитика и сл. Резултатите од
нашата евалуација на стандардното филтер пребарување и пребарувачката машина
за дадена тест колекција на информациски потреби покажуваат дека димензијата на
текст ориентирано пребарување придонесува за полесна употреба на пребарувачка
функционалност во ЕРП системот АртАИИС за сите типови на корисници.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Cveta Martinovska Bande
Date Deposited: 27 Jun 2014 12:45
Last Modified: 12 Jul 2014 11:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10241

Actions (login required)

View Item View Item