Нецаринскиот протекционизам во регионот Југоисточна Европа

Miteva-Kacarski, Emilija and Paceskoski, Vlatko (2012) Нецаринскиот протекционизам во регионот Југоисточна Европа. Зборник на трудови Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. pp. 19-27. ISSN 1857- 7628

[thumbnail of Necarinskiot protekcionizam vo regionot Jugoistocna Evropa.pdf]
Preview
Text
Necarinskiot protekcionizam vo regionot Jugoistocna Evropa.pdf

Download (455kB) | Preview

Abstract

Краток извадок
Нецаринските бариери денес се најважниот регулативен инструмент на трговската политика на многу земји. Листата на нецарински бариери е исклучително долга, а нивниот број со тек на време не се намалува, туку напротив, се зголемува. За илустрација, во меѓународната трговија се регистрирани повеќе од 2000 различни видови нецарински бариери. Нецаринските бариери имаат дискриминаторски карактер во надворешната трговија бидејќи тешко се идентификуваат, менуваат и контролираат. Тие опфаќаат широк спектар на адиминистративни и нецарински мерки, кои ги спречуваат нормалните надворешно-трговски текови и овозможуваат дополнителна заштита на домашното стопанство. Во услови на неодамнешната глобална финансика криза беше многу веројатно да се очекува раст на многу нарушувања во меѓународната економија, особено во меѓународните трговски текови, како резултат на зголемената примена на нецаринските бариери. Тоа беше основната причина за неопходноста од забрзување на регулирањето на сеуште нерегулираните области во меѓународната трговија на мулилатерално ниво. Покрај иницијативата на СТО, можат да се забележат значајни чекори во регулирањето на нецаринските бариери од страна на другите мулилатерални организации.
Клучни зборови: нецарински бариери, дискриминаторски мерки, мулилатерални организации

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 25 Jun 2014 13:19
Last Modified: 07 Aug 2015 07:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10198

Actions (login required)

View Item View Item