Баретов езофагус - морфолошки карактеристики и дијагноза

Serafimov, Aleksandar and Simeonovska Joveva, Elena and Petrovski, Stefan and Serafimova, Kristina and Todosieva, Kristina (2014) Баретов езофагус - морфолошки карактеристики и дијагноза. Medicus, Информативен гласник на јавното здравство - Штип, 9 (19). pp. 12-14. ISSN 1857-5994

[thumbnail of naslovna Medicus.jpg]
Preview
Image
naslovna Medicus.jpg

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Baretov ezofagus.pdf]
Preview
Text
Baretov ezofagus.pdf

Download (288kB) | Preview
[thumbnail of combine_images1.jpg]
Preview
Image
combine_images1.jpg

Download (1MB) | Preview

Abstract

Баретовиот езофагус (БЕ) се појавува како резултат на хроничен гастроезофагеален рефлукс и се карактеризира со замена на нормалниот плочест епител во долната третина на езофагусот со метапластичен цилиндричен епител од гастричен или интестинален тип. БЕ предиспонира кон развиток на аденокарцином на езофагусот, состојба која има драматично зголемување во честота (> 300%) во последните 30 години. Во дополнување, овој вид на тумор има 5 годипно преживување во 14-22% од случаите.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Aleksandar Serafimov
Date Deposited: 26 Jun 2014 13:26
Last Modified: 26 Jun 2014 13:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10178

Actions (login required)

View Item View Item