Дентална имплантологија - скрипта

Dimova, Cena and Papakoca, Kiro and Zlatanovska, Katerina and Zarkova, Julija (2014) Дентална имплантологија - скрипта. ISBN 978-608-244-023-1.

Full text not available from this repository.

Abstract

Надоместувањето и замената на неповратно изгубениот дел од телото од секогаш ја терале човечката мисла да се стреми кон најидеалното решение. Поимот имплантација подразбира вградување на наменски обликувани и од соодветен алопластичен материјал изработени надокнади - имплантанти во живото ткиво.
Оралната имплантологија претставува област на стоматологијата која се занимава со вградувањето на имплантанти со цел да се надокнади изгубениот заб или заби, и да се подобри функцијата на џвакање, естетика или фонација, кај делумно или потполно беззаби пациенти.
За таа цел користени се различни форми и облици на имплантанти, изработени од метал, легури на метали или неметални материјали, кои со хируршка постапка се вградуваат во виличната коска.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 12 Jun 2014 14:17
Last Modified: 08 Apr 2015 12:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10083

Actions (login required)

View Item View Item