Списанија за деца и млади во Р.Македонија, нивната интермедијалност со книжевноста за деца, нивната сознајна, естетска, социјална и воспитна функција

Denkova, Jovanka (2014) Списанија за деца и млади во Р.Македонија, нивната интермедијалност со книжевноста за деца, нивната сознајна, естетска, социјална и воспитна функција. Detinjstvo (1/2014). pp. 105-113. ISSN 0350-5286

[thumbnail of trud vo Detinjstvo-prv.pdf]
Preview
Text
trud vo Detinjstvo-prv.pdf - Published Version

Download (547kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прави осврт на првите никулци на македонската народна и уметничка книжевност за деца и младина, за веднаш потоа да се проследи развојот на онаа прва генерација македонски писатели за деца, од кои најголемиот дел, истовремено беа и основачите, основоположниците и главни уредници на првите списанија за деца во Р.Македонија, веднаш по ослободувањето. Веднаш потоа, се прави внимателен разглед на неколку списанија за деца, од различни периоди, начинот на нивното организирање и структура на рубриките, нивната сознајна, естетска, социјална и воспитна функција. Тргнувајќи од сознајната која детето го напојува со нови вистини, факти информации, движејќи се кон воспитната која морално и етички го издигнува и го гради како човек, па сѐ до социјалната, отворајќи му можност да стапува во контакти со други деца, со нив да соработува, тимски да се оспособува, за на крај сето тоа во една естетска добро спакувана форма да излезе како краен резултат.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 02 Jun 2014 08:09
Last Modified: 02 Jun 2014 08:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10028

Actions (login required)

View Item View Item