Подобрување на квалитетот на карпестата маса со инјектирање

Doneva, Nikolinka and Despodov, Zoran and Mirakovski, Dejan and Hadzi-Nikolova, Marija (2013) Подобрување на квалитетот на карпестата маса со инјектирање. Natural resources and technologies, 7 (7). pp. 5-14. ISSN 185-6966

[thumbnail of trud 2013.pdf]
Preview
Text
trud 2013.pdf

Download (563kB) | Preview

Abstract

Инјектирањето се применува со цел да се постигне меѓусебно поврзување на неврзаните блокови и на тој начин создавање на една хомогена, изотропна и механички стабилна карпеста маса, која ќе биде во состојба да обезбеди значително подобри работни услови и подобри хидролошки и други карактеристики.
Во овој труд се прикажани основните типови на инјектирање, имајќи го предвид значењето на инјектирањето како постапка која се применува во рударството, со посебен осврт на консолидационото инјектирање.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Nikolinka Doneva
Date Deposited: 28 May 2014 14:08
Last Modified: 24 Oct 2014 11:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10002

Actions (login required)

View Item View Item