Значењето на теренските истражувања во зачувувањето на народните музички инструменти

Angelov, Goranco (2013) Значењето на теренските истражувања во зачувувањето на народните музички инструменти. In: Трети национални младежки четения по етнология, 05 Dec 2013, Blagoevgrad, Bulgaria. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
ЗНАЧЕЊЕTO НА ТЕРЕНСКИТЕ ИСТРАЖУВАЊА ВО ЗАЧУВУВАЊЕТО НА НАРОДНИТЕ МУЗИЧКИ ИНСТРУМЕНТИ.pdf

Download (415Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЮЗУprograma2013%5b1%5d.pdf

Download (218Kb) | Preview

Abstract

Теренските истражувања од областа на етнологијата и етномузикологијата се од фундаментално значење за секој млад истражувач и претставуваат една од основните форми преку кои се здобиваме со примарни информации за моменталните состојби кои се предмет на нашето интересирање. Истражувањата кои се вршени во минатото, се дел од мозаикот кој се формира после одредена временска инстанца. Преку теренските истражувања, младиот научник се здобива со емпириски материјал кој има можност да го анализира со сопствени методи и понатаму, компаративно, преку анализа на сопствените и на претходните истражувања да ги воочува евентуалните промени, прогресии или дегресии на истражуваната тема. Со запишувањето на теренските истражувања, на идните генерации истражувачи им се овозможува да се стекнат со сознанија за одреден временски период и да увидат одредени состојби кои се јавуваат како резултат на културната и цивилизациска прогресија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Goranco Angelov
Date Deposited: 21 Mar 2014 09:03
Last Modified: 21 Mar 2014 09:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9565

Actions (login required)

View Item View Item