Русалиски поворки – сличности и разлики со други поворки

Vasik, Olivera (2012) Русалиски поворки – сличности и разлики со други поворки. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 215-220. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
637-1238-2-PB.pdf

Download (413Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/6...

Abstract

Зимскиот дел од годината, времето од Митровден до Поклади (Прочка) е период кога се актуелни машките обредни поворки во многу краеви од Македонија. Во тоа таканаречено ,,мртво доба,, кога приридата мирува, машките представници на заедницата – представници на таканаречената ,,десна,, напредна страна на заедницата, имаат задача со совите поворки и игри да ја подготват природата, поточно да ја ,,очистат,, од мрачните сили кои во тоа време делуваат, и да му овозможат на сонцето повторно да тргне на својот вообичаен пат.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 20 Mar 2014 13:27
Last Modified: 20 Mar 2014 13:27
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9550

Actions (login required)

View Item View Item