Историски аспекти на орската традиција во Овче Поле

Kostov, Stojance (2012) Историски аспекти на орската традиција во Овче Поле. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 149-156. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
631-1244-2-PB.pdf

Download (435Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/6...

Abstract

За народните ора од Овче Поле досега се издадени неколку стручни трудови каде што се обработени народните ора што се играле во периодот на четириесеттите, педесеттите и шеесеттите години на минатиот век. Такви се научните трудови на: Ганчо Пајтонџиев, Македонски народни ора, издаден во 1973 година, Александар Линин, Македонски инструментални орски народни мелодии, издаден во 1978 година и на Михајло Димовски, Македонски народни ора, каде што се обработени ора од репертоарот на Ансамблот за народни игри и песни, издаден во 1977 година. Исто така, познатиот српски етнограф, Јован Хаџивасиљевиќ, во својата студија Кумановска област дава опис на ората од Козјачија и од Овче Поле.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 15:09
Last Modified: 19 Mar 2014 15:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9542

Actions (login required)

View Item View Item