Балетската едукација во Штип

Zdravkova-Dzeparoska, Sonja (2012) Балетската едукација во Штип. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 141-148. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
630-1245-2-PB.pdf

Download (468Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/6...

Abstract

Балетот како една од базичните изведувачки односно сценски уметниости, периодот на конституирање го поврзува со дејноста на француските и англиските уметници во периодот на ренесансата. Првите претстави именувани балет - Франција и маска - Англија имале синкретичен карактер. Дефинираната структура т.е. формата со експлицитно кинестетичка содржина била формулирана по повеќе од еден век подоцна. Датумот 2 март 1717 год., на кој била прикажана претставата „Љубовните авантури на Венера и Марс“ се смета за раѓање на модерната балетска уметност прочистена од дополнителни, изразни системи.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 09:52
Last Modified: 19 Mar 2014 09:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9526

Actions (login required)

View Item View Item