Примена на Гордон -Тестот за испитување на музичките способности на учениците во прво одделение (албански наставен јазик) на основните училишта во Тетово

Halimi, Teuta (2012) Примена на Гордон -Тестот за испитување на музичките способности на учениците во прво одделение (албански наставен јазик) на основните училишта во Тетово. Зборник на трудови, Факултет за музичка уметност, 3 (3). pp. 95-106. ISSN 1857-8659

[img]
Preview
Text
teuta.pdf

Download (428Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFMA/article/view/5...

Abstract

Во психолошките и музичко-психолошките истражувања како особено важен инструмент најчесто се користи тест. Денес најпознати и најупотребливи се тестовите на американскиот истражувач Едвин Гордон (Еdwin Gordon) – еден од најуспешните научници на полето на музичката едукација. Неговите истражувања кои траеа со децении, донесоа на виделина потврдени резултати кои со голема веродостојност ја објаснуваат музичката надареност. Вториот познат тест на Гордон – „Тестови на елементарното музичко слушање“ – е прв и досега единствен инструмент конструиран за психолошкото испитување на децата од предучилишна и рана училишна возраст.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 19 Mar 2014 09:52
Last Modified: 19 Mar 2014 09:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/9522

Actions (login required)

View Item View Item